Real Finance

[email protected]

Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 19:00

Αγορά Κατοικίας: Νεόδμητο ή παλιό σπίτι;

Όταν κάποιος ξεκινά την αναζήτηση ακινήτων προς αγορά, ένα από τα πρώτα κριτήρια που καλείται να θέσει στην αναζήτηση του, είναι αν αναζητά ένα νεόδμητο ή παλιό σπίτι. Ασφαλώς, η περιοχή της κατοικίας, τα τετραγωνικά μέτρα και η διαρύθμιση του ακινήτου, είναι μερικά από τα εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν την τελική επιλογή του αγοραστή.

Όμως, η αγορά ακινήτων έχει αποδείξει ότι και αυτά τα χαρακτηριστικά, επηρεάζονται σημαντικά, από την παλαιότητα του σπιτιού. Επομένως, σε αυτό το σημείο είναι που τίθενται ένα σημαντικό δίλλημα για τους περισσότερους δυνητικούς αγοραστές: “Να αγοράσω νεόδμητο ή παλιάς κατασκευής ακίνητο;”. 

Οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν είναι πολλές, καθώς δεν έχουν όλοι οι αγοραστές τις ίδιες στεγαστικές ανάγκες. Επιπλέον, η αγορά μίας νεόδμητης κατοικίας, συνηθώς από τον ίδιο τον κατασκευαστή, ενδέχεται να είναι μία ακριβότερη επιλογή, συγκριτικά με ένα διαμέρισμα που κτίστηκε 30 ή 50 χρόνια πριν.

Είναι η αγοραστική αξία του ακινήτου το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή; Υπάρχουν μακρόθεσμα οφέλη τα οποία μπορούν ν’ αποσβέσουν την αγοραστική του αξία ή ακόμη και να αποφέρουν υπεραξία στον αγοραστή; 

Τα πλεονεκτήματα του Νεόδμητου Ακινήτου

Μέσα από 14 συναπτά έτη εμπειρίας στο χώρο της διαμεσολάβησης στεγαστικών δανείων, συναντήσαμε όλες τις κατηγορίες αγοραπωλησίας με τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα τους. Η πολυετής εμπειρία της Real Finance στην δανειοδότηση για την αγορά ακινήτων, μας έχει διδάξει ότι η αγορά ενός νεόδμητου ακινήτου, μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στον αγοραστή. Τα κυριότερα οφέλη της αγοράς ενός νεόδμητου διαμερισμάτος είναι τα ακόλουθα:

 • Έκπτωση στο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου, ανάλογα με την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου (Α+, Α, Β+)
 • Οι μεγάλες βεράντες των σύγχονων νεόδμητων κατοικιών, οι οποίες σε μία παλαιάς κατασκευής κατοικία απουσιάζουν.
 • Οι σύγχρονες κατασκευές διαθέτουν θέσεις στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να εγγυώνται στους αγοραστές την απαλλαγή από τα μικρά καθημερινά προβλήματα της διαμονής σε ένα αστικό κέντρο.
 • Σύγχρονα κουφώματα, διπλά τζάμια που εξασφαλίζουν θερμομόνωση και ηχομόνωση.
 • Ασφαλής κατασκευή που διασφαλίζει μια ασφαλή διαμονή για τους αγοραστές και τους ενοίκους. Τα νεόδμητα ακόνη ακολουθούν τον πιο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό
 • Η μοντέρνα διαρρύθμιση μίας νεόδμητης κατοικίας είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό πλεονέκτημα για μία οικογένεια ή ένα νέο ζευγάρι.
 • Σύγχρονες κουζίνες που δεν απαιτούν παρέμβαση του ιδιοκτήτη με τη μορφή ανακαίνισης, όπως συμβαίνει στις παλαιές κατοικίες.
 • Πόρτα ασφαλείας και αυτονομία θέρμανσης, που εγγυώνται να προσφέρουν άνεση στους διαμένοντες.

Τα μειονεκτήματα του Νεόδμητου Ακινήτου

Εδώ πολλά χρόνια, στην αγορά ακινήτων και κυρίως εκ μέρους των ενδιαφερόμενων αγοραστών, ακούγεται η άποψη ότι τα παλιότερα διαμερισματα έχουν πολύ καλύτερη διαρύθμιση από τις νέες κατασκευές. Υποστηρίζεται ότι είναι διαμπερή, φωτεινά και περισσότερο άνετα, ενώ στεγάζονται σε πολυκατοικίες που χαρακτηρίζονται από μεγάλες και άνετες εισόδους.

Πράγματι, παρά τα πολλαπλά οφέλη της επιλογής ενός νεόδμητου διαμερισμάτος, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάσουν την τελική απόφαση του αγοραστή. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα της αγοράς μία νεόδμητης κατοικίας, σχετιζόνται περισσότερο με το υψηλό οικονομικό κόστος συντήρησης του ακινήτου και λιγότερο με τα δομικά του χαρακτηριστικά. Ας τα δούμε αναλυτικά:

 • Οι νεόδμητες κατοικίες είναι μικρότερες, καθώς επειδή έχουν χαμηλώσει οι συντελεστές δόμησης.
 • Δεν έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο σε ό,τι αφορά την ποιότητα κατασκευής τους.
 • Υψηλό κόστος κτίσης και κόστος μεταβίβασης του ακινήτου.
 • Στεγάζονται σε πολυκατοκίες που διαθέτουν μικρότερη είσοδο, κλιμακοστάσιο αλλά και ανελκυστήρα. 

Παρά τα μειονεκτήματα όμως, ο υποψηφίος αγοραστής θα πρέπει να αναλογιστεί ότι στην πραγματικότητα, το τελικό κόστος ενός παλαιού διαμερίσματος σε βάθος χρόνου μπορεί να πλησιάσει αλλά ακόμη και να ξεπεράσει το τελικό κόστος ενός νεόδμητου ακινήτου. Εάν μάλιστα, λάβουμε υπόψιν και την προστιθέμενη αξία ενός νέου διαμερίσματος κατά την μεταπώληση, τότε θα διαπιστώσουμε ότι το κόστος μία παλαιάς κατοικίας είναι πολύ υψηλότερο από την αγορά ενός νεόδμητου διαμερίσματος. 

Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά, στη Real Finance καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένα νεόδμητο ακίνητο μπορεί να στεγάσει τα όνειρα των ιδιοκτητών του με μεγαλύτερη άνεση, ασφάλεια και οικονομία, συγκριτικά με μία παλαιά κατασκευή.

Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε τους οικονομικότερους και ευνοϊκότερους όρους για το στεγαστικό σας δάνειο, προκείμενου να κάνετε το όνειρο  της αγοράς ενός νέου ακινήτου για εσάς και την οικογένεια σας πραγματικότητα!

Χρειάζεστε Βοήθεια;

Επικοινωνήστε μαζί μας ανά πάσα στιγμή, για να εξετάσουμε το στεγαστικό σας δάνειο, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.